“Geçen yıl sorsaydınız yalnızca önümüzdeki altı ayı öngörebildiğimi söylerdim. Şimdi ne mutlu ki; önümüzdeki üç yılı öngörebiliyoruz” diyen Aran, “Bu çok büyük bir değişim. Artık tüm risklerimizi, hedeflerimizi, kısıtlarımızı ve sorunlarımızı çok iyi biliyoruz. Bunların yönetilebilir olduklarına inanıyorum ve önümüzdeki üç yıla ilişkin öngörülerde bulunabiliyoruz” ifadelerine yer verdi.
‘TÜRK BANKALARI YENİLİKÇİ’
Aran, Banka’nın 100. yılında ekonomiye ve dijitalleşmeye ilişkin değerlendirmelerini finans dergisi Euromoney ile paylaştı.
“Biz her zaman üç planla ilerleriz: temel senaryo, en kötü ihtimal senaryosu ve en iyi ihtimal senaryosu. Çalışmalarımızı yürütürken bu senaryoları hiçbir zaman aklımızdan çıkarmıyoruz” diyen Aran, şöyle devam etti: “Türk bankaları son derece yenilikçi. Bu yenilikler kaynağını güçlüklerden alıyor. Zorlu geçen son birkaç yıldan olumlu sonuçlar çıkarmaya odaklandık. O dönemin riskli ortamı, bizi zorlayan regülasyonları ve karşı karşıya kaldığımız güçlükleri bizi daha sağlam, daha çevik ve daha yenilikçi kıldı.”
Öte yandan, dijitalleşme süreçlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Aran, gelecekte ayrı bir bankacılık uygulamasına ihtiyaç duymayacaklarını, çünkü bankacılık uygulamalarının ticaret ve e-ticaret platformlarına gömülü şekilde, her yerde olacağını ifade etti. Aran, “Fiziksel şubelerimiz bizim için çok değerli çünkü bireysel müşterilerimiz ve işletmeler için onlar bizim özel ilişki yönetim ağlarımız” diye konuştu.
Ayrıca, iştirak portföyünün, bankanın yüzde 100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak anonim şirket niteliğinde bir holding şirket çatısı altında toplanmasına yönelik çalışmalarına da değinen Aran, “Sermayemizin önemli bir bölümünü iştiraklerimize özgülemiş durumdayız. Başarılı bir bölünmenin bize hem odaklanma, hem serbest sermayemizi destekleyecek halka arz fırsatları sağlayacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.